Despre Zetea

Zetea se află în Valea Târnavei Mari, pe versantul vestic al Munților Harghita.

12 km de Odorheiu Secuiesc, pe drumul județean 138. Se întinde de-a lungul văii înguste la o altitudine de 550-575 m.

De comuna Zetea aparțin și:
- Sub Cetate,
- Șicasău,
- Izvoare,
- Deșag
- Poiana Târnavei.

Aceste sate, odată cu creșterea populației, din mici cătunuri au ajuns să formeze una dintre cele mai mari comunități din județul Harghita.

Zetea este menționată prima oară în Zecimea Papală din 1333. În descrierea sa despre Ținutul Secuiesc, Orbán Balázs scria:”Zetea este o așezare atât de veche încât în Cronica Csiki se vorbea despre ea încă de dinainte de vremea Sfântului Ștefan ”
 

Potrivit tradiției, satul se numea Cseleháza. În timpul invaziei turcești, populația satului a reușit să scape cu ajutorul unui șiretlic, de aici și denumirea Cseleháza, adică Casa șiretlicului.

O altă explicație ar fi că a primit denumirea după cetatea surpată Zeta.

După ultimul recesământ, populația satului este de 5580, majoritatea fiind de religie romano-catolică.

Turism

Zetea este o regiune și o comuniune secuiască mare, intens populată, bogată în atracții turistice, valori culturale și programe tradiționale. Multitudinea de porți secuiești, costumele populare colorate și bucătăria secuiască reprezintă o atracție turistică semnificativă și oferă vizitatorilor o gamă largă de atracții naturale.

În valea Târnavei Mari, pe versantul vestic al Munților Harghita, în mijlocul județului Harghita, se întinde pe 19.000 de hectare, din care jumătate este pădure.

La Harghita Mădăraș, numit și muntele sfânt al secuilor, se poate ajunge cel mai ușor prin Izvoare, de-a lungul unui drum asfaltat.

Când vizitați satul nostru, puteți admira cea mai mare biserică romano-catolică din zonă. Alte atracții arhitecturale: Capela Sfintei Fecioare din cimitir, cel mai vechi monument arhitectural din Zetea, câteva secțiuni de stradă care păstrează arhitectura populară tradițională și sute de porți secuiești.

Iubitorii de apă pot profita de oportunitățile de pescuit, înot și plimbări cu barca din lacul de acumulare Zetea, dar există și posibilitatea de a călări în Centru de echitație din Izvoare – Ivo Riding Hall, dar dacă doriți mai multă adrenalină, aveți la dispoziție go-karting, rafting, segway, mountain kart  și alte aventuri interesante.

Cei care doresc să facă drumeții pot alege între diferite tururi de mers pe jos, călare, căruțe și biciclete electrice. Castelul Zete, traseul natural Zete, Harghita Mădăraș, cu o înălțime de 1801 m, sunt doar câteva dintre numeroasele oportunități de drumeții.

Iubitorii de animale pot vedea și fotografia cerbi, căprioare, mufloni și mistreți în mediul lor natural în parcul Wildlife Park Ivo. De asemenea, puteți observa ursul în mediul său natural dintr-un observator în siguranță.